10 bästa tältplatserna i Sverige

10 bästa tältplatserna i Sverige illustration

Sverige är känt för sin hisnande natur och det finns få bättre sätt att uppleva den på än genom att campa på någon av landets många tältplatser. För de äventyrslystna erbjuder Sverige en mängd campingerfarenheter, från fjällens vidder till skogarnas tystnad. Här vi ska utforska de 10 bästa tältplatserna i landet. Varje plats är unik och erbjuder något speciellt för campingentusiaster. Platserna är utspridda över hela landet, så oavsett var i Sverige du befinner dig finns det en topprankad tältplats inom räckhåll.

Abisko Nationalpark

I norra Lapplands hjärta ligger Abisko Nationalpark, känt för sin nästintill obefintliga nederbörd och fantastiska möjligheter att betrakta norrskenet. Med sitt klara och ofta stilla väder är tältning här en upplevelse utöver det vanliga. Nationalparken är också porten till den berömda vandringsleden Kungsleden som sträcker sig genom några av Sveriges mest storslagna landskap.

Tivedens Nationalpark

Mellan Vättern och Vänern hittar vi den trollbindande Tivedens Nationalpark med sina uråldriga skogar och mystiska klippformationer. Det är en plats som andas magi och hemligheter, perfekt för de som söker spänning och äventyr. Campa i anslutning till parkens många vandringsleder och vakna upp till tjusningen av det vilda.

Kosterhavets Nationalpark

Belägen vid västkusten är Kosterhavets Nationalpark Sveriges första marina nationalpark. Den erbjuder camping på små, idylliska öar med en utsikt över det klara havsvattnet. Här kan besökare förutom traditionell camping ta del av kajakpaddling, snorkling och utforska det rika marina livet.

Gotland

Gotlands många tältplatser längs dess klippiga kust erbjuder en romantisk och avslappnande campingupplevelse. Inte bara är ön rik på medeltida historia och kultur, men dess kalkstenslandskap och raukfält erbjuder också en unik naturupplevelse.

Sarek Nationalpark

Är du ute efter en utmaning är Sarek Nationalpark platsen för dig. Parken är en av de äldsta nationalparkerna i Europa och erbjuder inga utmarkerade vandringsleder, vilket gör tältningen här till en äkta vildmarksupplevelse. Det är ett perfekt val för erfarna vandrare och äventyrare som vill testa sina gränser.

Skuleskogens Nationalpark

Med sin imponerande kustlinje längs Höga Kusten är Skuleskogens Nationalpark ett världsarv som erbjuder camping med fantastiska vyer. Höga klippor, gammelskogar och historiska lämningar gör varje övernattning här till en minnesvärd stund.

Vindelfjällens Naturreservat

Vindelfjällens naturreservat i Västerbotten är ett av Europa största skyddade områden. Här kan campare uppleva de vida vidderna i fjällvärlden och besöka traditionella samiska byar. Tältplatsen i Ammarnäs är en utmärkt utgångspunkt för vandringar i området.

Hamra Nationalpark

Hamra Nationalpark i Hälsingland erbjuder en klassisk svensk skogsupplevelse. Det är en utmärkt plats för familjer och de som vill njuta av lugn och ro omgivna av tallskogar och lugna sjöar. De välbevarade skogarna med sin rika flora och fauna gör varje övernattning till en naturupptäckt.

Fulufjällets Nationalpark

Känd för Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, är Fulufjällets Nationalpark ett måste för naturentusiaster. De välordnade tältplatserna nära vattenfallet erbjuder både enkel åtkomst till parkens sevärdheter och en skyddad natt under den stjärnklara himlen.

Öland

Ölands tältplatser står ut med sin öppna horisont och känslan av ett landskap präglat av sol och vind. Camping här erbjuder tillgång till enastående stränder, ornitologiska sevärdheter och en unik flora. Öland är övertygande för de som vill kombinera camping med kulturella utflykter och naturupplevelser. Varje tältplats i Sverige har sin egen unika charm och karaktär. Är du en erfaren vandrare eller en familj som söker ett mysigt naturäventyr finns det en plats som passar just dina behov. Utan tvekan är tältning i Sverige ett minnesvärt sätt att uppleva landets mångfaldiga och imponerande natur. Oavsett om du söker stillheten i skärgården eller äventyret i de djupa skogarna finns en tältplats som väntar på att bli upptäckt. Kom ihåg att alltid respektera naturen och vildmarksetiken när du campar och lämna platsen oförstörd för framtida äventyrare. Sverige välkomnar dig att utforska och finna din egen bästa tältplats i det stora utomhus.

Vanliga frågor

Kan man tälta var som helst i Sverige?

I Sverige gäller allemansrätten som ger alla rätt att vistas fritt i naturen, även på mark som ägs av någon annan. Men det finns en del regler man måste följa. Till exempel får man inte störa markägare eller andra när man tältar, och man ska inte heller stanna för länge på samma plats. Det är också viktigt att inte tälta för nära bebodda hus eller på odlingsmark.

Behövs det tillstånd för att tälta i de svenska nationalparkerna eller naturreservaten?

För de flesta nationalparker och många naturreservat krävs inget tillstånd för att tälta, men det kan finnas specifika regler och begränsningar som gäller. Det är alltid bäst att kolla vad som gäller för just den parken eller reservatet innan du slår läger.

Vad är den bästa tiden på året att tälta i Sverige?

Den bästa tiden att tälta i Sverige beror på vad du letar efter. Sommarmånaderna juni, juli och augusti är mest populära eftersom det är varmare och dagarna är längre. Vintern erbjuder unika möjligheter för vintertältning, särskilt i norr där man kan se norrskenet, men det kräver rätt utrustning och erfarenhet.

Behöver jag en speciell typ av tält för att campa i Sverige?

Det beror på säsongen och platsen. Ett tält med bra ventilation är att föredra under sommaren, medan ett vintertält med bra isoleringsförmåga är bättre för kallare perioder och platser.

Vad ska man tänka på när man eldar utomhus i Sverige?

Det är viktigt att alltid följa lokala regler och restriktioner gällande eldning. Under torra perioder kan eldningsförbud införas. Elda bara på i förväg anvisade platser och se till att elden är helt släckt innan du lämnar platsen.

Kan jag ta mitt husdjur med mig när jag tältar?

Ja, du kan oftast ta med ditt husdjur, men det är viktigt att alltid hålla dem under kontroll och på ett säkert avstånd från vilda djur och natur. Se till att följa lokala regler gällande husdjur i naturreservat och nationalparker.

Vad bör man alltid ha med sig när man ska campa i Sverige?

Det är essentiellt att ha med sig rätt utrustning för det svenska klimatet, såsom ett bra tält, varma kläder även på sommaren, en pålitlig sovsäck, campingkök, mat och vatten, samt navigationshjälpmedel som en karta och kompass eller GPS.

Hur hanterar jag avfall när jag campar i den svenska naturen?

Allt avfall bör tas med dig tillbaka när du lämnar din tältplats. Sverige har strikta regler kring nedskräpning för att skydda naturen. Återvinning är också viktigt, så se till att separera ditt avfall och återvinn det på angivna platser.

Finns det farliga djur eller insekter att se upp för när man tältar i Sverige?

Sverige har få farliga djur. Dock, det är alltid bra att ha koll på var man slår upp sitt tält för att undvika myror och getingbo. Det är också viktigt att skydda sig mot fästingar som kan bära på sjukdomar som borrelia och TBE.

Kan man hyra utrustning för camping i Sverige?

Ja, det finns flera ställen som hyr ut campingutrustning, vilket kan vara ett bra alternativ för den som inte vill köpa allt nytt eller för de som reser från långt håll och inte kan ta med sig all utrustning.